Programmeren voor kinderen

Geef je dochter of je zoon de kennis van het programmeren cadeau voor Kerstdag!

Dit boek leert kinderen tussen 9 en 12 jaar oud de basis van progammeren. Je hebt een Mac computer nodig om te volgen.

Dit is een boek om samen met je kind te lezen, of voor jouw kind om alleen te lezen.

Peter heeft dit geschreven om zijn zoon te basis van programmeren te leren. En dat is ook de reden waarom Yves het boek in het Nederlands vertaalt. Peter zijn zoon is nu (2013) 9 jaar, maar tegen de tijd dat het boek klaar zal zijn zal hij 10 zijn. Hij speelt al jaren video spelletjes en hij wil leren programmeren omdat hij op een dag zijn eigen video spelletjes wil schrijven. Dit boek wil daarvoor de eerste stap zijn. (Nee het leert je niet om het soort video spelletje ste schrijven dat een negen jaroge kan verzinnen; dat vraag heel wat meer kennis!)

We willen met dit boek, het beste boek maken dat een kind dat wil leren programmeren als eerste zal lezen. Computer programmeren is een goede vaardigheid om te hebben, onafhankelijk van wat de rol die je kind later als volwassene zal hebben. (We beweren zelf bijvoorbeeld, dat het belangrijker is dan de wiskunde die je in het middelbaar leert.) Maar belangrijker, als je computers leert programmeren, dan leer je ook de strengheid en de discipline van denken,

Dit boek is geschreven, zoals een boek voor kinderen van de lager school. Mijn doel is dat dit boek begrijpbaar is voor kinderen tussen 9 en 12 jaar oud. In Noord-Amerika net als in Belgie wil dat zeggen, het derde tot zesde leerjaar. Mijn zoon werkt zich door het boek terwijl ik het schrijf. (Ik denk niet dat het een goed boek is voor kinderen van 7 tot 8 jaar oud: ik begon dit boek te schrijven als mijn zoon 7 was, maar hij was er niet klaar voor. Dus heb ik het boek twee jaar in de frigo gelegd. Als jouw kind 7 tot 8 jaar oud is, dan denk ik iets als Scratch een beter keuze is voor kinderen van die leeftijd.)

Er wordt geen voorkennis van programmeren verwacht. De voorbeelden zijn zo kort mogelijk, aangezien ik veronderstel dat de lezer niet goed kan typen. (Mijn zoon kan niet blind typen, dus als mijn voorbeelden te lang zijn, dan laat hij me dat weten!)

Mijn doel is, het beste boek maken dat een kind dat wil leren programmeren als eerste zal lezen. Na dit boek, dan kunnen ze volgen wat hen intereseerd.Dit boek verondersteld dat je een Mac gebruikt. Ik denk dat een Mac de beste computer is om kinderen op te leren programmeren. Aangezien dit een beginners boek voor kinderen is, kan ik niet algemeen schrijven en voor Mac,Windows en Linux schrijven. Ik moet voor een besturings systeem kiezen, zodat jouw kind letterlijk kan volgen.

Naast het aanleren van programmeren, leert het boek ook de basis in om te werken met de opdrachtsregel op de Mac. Dit doen we aan de hand van het Terminal programma. De reden hiervoor is dat ik denk dat de beste manier om te leren, is via meevolgen, en de eenvoudigste manier om te volgen, is om alles over te typen. Echte programmeurs gebruiken de opdrachts regels dagelijks. Als je wil leren programmeren dan gebruik je Terminal en bestanden. Ja, je kan met dingen spelen in een webbrowser op websites als Codecademy, en hoewel dit zeer gebruiksvriendelijke en leerrijk is, is wat je aanleert fundamenteel verschillend van wat echte programmeurs doen. En, hoewel het makkelijker is, geeft het minder voldoening.

Als je jouw kind jouw Mac laat gebruiken voor de oefeningen, raad ik je sterk aan, dat je naast haar zit en meevolgt! Bijvoorbeeld, ik ben niet van plan om te leren hoe ze bestanden moeten verwijderen, maar dat is zeer snel gebeurd!

De voorbeelden zijn in Ruby. Ruby is een vrij eenvoudige programmer taal. Als je gehoord hebt van websites die gebouwd zijn in “Ruby on Rails’, dan heb je van Ruby gehoord: het is de programmeer taal waar Rail in geschreven is. Dit is echter geen boek om Ruby te leren. De voorbeelden konden makkelijk is JavaScript, CoffeeScript if Python geschreven zijn.

Yves vertaalde het boek in het Nederlands.

Dit boek kan gekocht worden als e-boek op leanpub.

Written by Peter Armstrong